Kenyérlángos

Hozzávalók: Fél kilogramm liszt 25 gramm élesztő 1 csapott evőkanál cukor 2 evőkanál liszt (az élesztő felfuttatásához) 1 evőkanál só Víz 300 g tejföl 10 dkg sertés töpörtyű 1 nagy fej lilahagyma 15 dkg kolbász 20 dkg sajt Petrezselyem, metélőhagyma 1 hegyes erős paprika Olaj Morzsoljuk az élesztőt egy tálba, majd adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és két evőkanál lisztet, utána öntsük fel kb. 2 dl langyos vízzel és futassuk fel (egy kendővel leterítve addig hagyjuk állni {10-15 perc}, amíg habos nem lesz). Egy másik tálba tegyünk egy evőkanál sót, valamint fél kiló lisztet, majd abba keverjük bele a felfuttatott élesztőelegyet. Miután összedolgoztuk őket, adjunk hozzá 3 dl vizet, és gyúrjuk addig, amíg viszonylag sima, puha tésztát nem kapunk (ha kicsit sok lenne a hozzáadott víz, egy kevés lisztet hozzászórva be tudjuk állítani a megfelelő, tésztás, lágy, de már nem túl ragadós állagot). Ezt követően egy kendővel letakarva hagyjuk kelni a tésztát, amíg körül-belül duplájára nem dagad. A megkelt masszát tegyük egy kiolajozott tepsibe, nyújtsuk addig, amíg 1-2 cm vastagságú nem lesz mindenhol. Kenyérlángos tésztája kinyújtva Kenyérlángos tésztája kinyújtva Előmelegített sütőben süssük elő, 150-200 fokon, kb. 5-10 percig. Ezt követően vegyük ki, majd kenjük meg bőségesen tejföllel és tetszőleges sorrendbe halmozzuk rá a felaprított feltéteket (hagymát, kolbászt, tepertőt, sajtot és erős paprikát). Tegyük vissza a sütőbe és süssük, amíg meg nem pirul (10-15 perc). Kenyérlángos készen Kenyérlángos készre sütve Tálaláskor még kenhetünk rá ízlés szerint egy kis plusz tejfölt, majd szórjuk meg az apróra vágott, friss petrezselyemzöld és metélőhagyma keverékével.

Megjegyzések